2010 m. spalio 20 d., trečiadienis

Ką veikia Bažnyčia?

Visai tarp kitko, tarp kitų darbų, išverčiau tekstą apie katalikiškus tinklaraščius, ir ta proga kilo diskusija Facebooke apie tai, kad tokių tinklaraščių trūksta Lietuvoje ir lietuviškai. O mane vis lydi t. Antano Saulaičio mintis, išsakyta šią vasarą, kai įrašinėjome knygą: viskas, ką daro žmonės, kurie (viešai) tapatinasi su Bažnyčia, ir yra Bažnyčios darbas. Tai reiškia, kad Bažnyčios užsiėmimai - ne vien polemika dėl dirbtinio apvaisinimo, net ne vien Nakvynės namai, net ne vien Tomo Vilucko blogas, net ne vien "Mažoji studija". Bažnyčia taip pat verčia "Nakties namų" seriją (čia tyčia ją miniu, kad prisiviliočiau jos gerbėjų), rengia "Savaitės skaitinių" skiltį, sudaro ir išleidžia puikų lietuvių literatūros kritikos rinkinį. Vis prisimenu, kaip pirkau butą: notarės kabinete pamačiau nedidelį teisininkų globėjo šv. Tomo Moro paveikslėlį. Nei viena iš kabinete buvusių moterų apie tai nė žodeliu neužsiminė, bet žinau, kad sudarant buto pirkimo-pardavimo sutartį, tarpininkavo taip pat Bažnyčia. O kiek dar yra Bažnyčios vairuojamų troleibusų ar taksi (aš visada pastebiu, jeigu vairuotojas ar vairuotoja pasikabina rožinį ar šventojo paveiksliuką), mokomų vaikų ar studentų, gydomų ligonių, parduodamų gėlių ar papuošalų... T. Antanas taip pat minėjo Jono Pauliaus II pasakymą, kad ateina pasauliečių amžius. Neateina - jau atėjo. Gal tik neišsyk tą suprantame.

11 komentarų:

  1. Kvaili siaubiakai - irgi Bažnyčia?
    Apie Nakties namus...
    troy

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kvaili siaubiakai yra mano pragyvenimo šaltinis ir tuo pačiu atvanga nuo sunkesnių ir rimtesnių darbų. Jie teikia labai daug džiaugsmo savo gerbėjams - gal kvailiems, o gal tiesiog dar jauniems. Ir taip, tai yra Bažnyčia: nėra darbo, kuris jai būtų per prastas, nepakankamai rimtas, solidus ar orus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man patiko berods Thomo Mertono mintis apie pasauliečių amžių kitaip (tai bus ne citata, o įspūdžio perteikimas), kad Bažnyčia iš hierarchinės turės (jau tai vyksta) tapti labiau pasaulietine ir didžiausią reikšmę ir jėgą įgis kiekvieno mūsų malda. Malda lydimas darbas - taip pat, jei, žinoma, meldžiamės prašydami Šv. Dvasios malonės, o ne šėtono...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš manau, kad labai daug ką pasaulyje gali padaryti ir žmonės, be tiesioginio aukštesniųjų jėgų įsikišimo. Melstis, žinoma, sveika, tik šiandien aš daug labiau pasigendu veiklumo, o ne pamaldumo. O prie ko čia šėtonas, nelabai supratau. Juolab jo malonė - negi jis tokias dalija?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, jei sutinkam su tuo, kad Dievas yra, tenka sutikti ir su Velnio buvimu; jei pritariam teiginiui, kad veikia Dievo valia, tenka sutikti, kad veikia ir šėtono valia (prisiminkit gundymo sceną iš Naujojo Testamento - argi ne "malonė" gebėjimas akmenis paversti duonos kepalais ir kt. ...). O apie tai, kokį poveikį dvasios (galima sakyti, su išlygomis, ir intencijos)daro mūsų poelgiams, geriau nei Ignacas Lojola nepaaiškinsiu. Liaudis sutrumpintai jo išdėstytą dvasių skyrimo teoriją apibendrina sakydami: "Gerais ketinimais ir pragaras grįstas".
    Malda nebūtinai turi užimti valandų valandas.
    Veiklumo aš taip pat pasigendu. Tik jau nemanau, kad be aukštesnės jėgos - man tai yra Dievas, nes esu katalikė, - ką nors gali nuveikti, jei net į šį pasaulį ateit sava valia negalim...
    Bet džiaugiuosi, kad abi priklausom Bažnyčiai ir buvo miela skaitant prisiminti tėvą Antaną Saulaitį:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Galiganta - taip, tik man vis tiek prie šėtono žodis "malonė" kažkaip nelimpa... Nebent "meškos paslauga"? :D Ir dar - manau, net ir tikri piktadariai labai retai kada tos "malonės" PRAŠO - jos ir neprašant nesunku "prisišaukti"...
    Aš nesakiau, kad be aukštesnės jėgos nieko negalim, sakiau, kad daug ką galim be aukštesnės jėgos TIESIOGINIO ĮSIKIŠIMO. T.y., neverta sėdėti, melstis ir vien laukti, kad atsiųstų Viešpats keliolika angelų, kurie už mus pietus vaikams padarytų. Bet ir jūs, man regis, ne apie tai kalbate...
    Tam neprisistačiusiam žmogui, kurio komentarą ištryniau - neabejoju, kad tamsta pasipiktinsite, esą, man nepatinkanti tamstos nuomonė. Bet štai Troy nuomonė apie Nakties namus man irgi nepatinka, tik jo komentaro aš netrinu. Taip yra todėl, kad jis neįžeidinėja to, kas man ir mano bendratikiams šventa, o tamsta įžeidėte. Jei norėtumėte tą patį suformuluoti santūriai ir apdairiai bei būtumėte pasirengęs atvirai ir be pykčio diskutuoti, galite pamėginti dar kartą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Bijau vairuotojų, kurie pasikabina rožinį...
    Kam tie atributai. Puiku, kai stiklo kamuoliukai būna ne tuščiaviduriai kaip tušti stiklainiai, o kiek jų tokių, et. Ženklas dėl ženklo - trūksta širdies, nuoširdumo.
    Šiandien mano dievukai - sauja kaštonų rankinėje :)
    Ar galima tikėti be kryžiaus?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Galima tikėti ir nenešioti kryželio, bet manau, kad negalima tikėti be Kryžiaus, jei kalbame apie krikščionybę. Žinoma, galima ir nebūti krikščioniu, ir dėl to visai nebūtinai būsime blogesni žmonės.
    Aš manau, kad "ženklas dėl ženklo" rožinis ar kryželis šiais laikais retai kada bebūna - nėra taip jau madinga ir prestižiška būti krikščioniu. O jeigu ir būna - kodėl pirmiausia būtent taip reikia galvoti? Kodėl negalvojate, kad tie žmonės nuoširdūs?
    O svarbiausia - religija, priklausymas Bažnyčiai iš prigimties yra viešas reikalas. Krikščionis ne tas, kuris vaikšto į Bažnyčią, o tas, kuris krikščioniškai gyvena ir dirba - nesvarbu, kur ir ką, svarbu, kad sąžiningai ir su meile. "Iš to visi pažins, kad esate...", ar kaip ten tiksliai pasakyta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vampyrinė rašliava nėra iš Bažnyčios veiklos, gal būt tai Jūsų pragyvenimo šaltinis (tai jau Jūsų asmeninė bėda)... bet tada ir abortus darančio gydytojo pragyvenimo šaltinis panašus, ar tai taip pat Bažnyčios veikla?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sauliau, šita tema baigta. Aš negaliu perkalbėti Jūsų, Jūs negalite perkalbėti manęs, ir nėra prasmės kartoti tą patį vis kitoje vietoje. O Bažnyčioje, kas nuostabiausia, užtenka vietos mums abiems ir mūsų abiejų požiūriams, nes "mano Tėvo namuose daug kambarių." Tolesnius komentarus šiuo klausimu trinsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti