2010 m. gruodžio 17 d., penktadienis

Siuntinėjimai

Pastaruoju metu bent keletą sykių buvau pasiųsta "pasiskaityti Dawkinso" - maždaug tokiu tonu, kokiu paprastai siunčiama į vieną Afganistano kaimą. Kadangi atsibosta visiems tą patį kartoti, tai pranešu raštu: jau skaičiau. Toliau šiuo klausimu diskutuosiu tik su oponentais, kurie bus perskaitę:
1. C. S. Lewis "Tiesiog krikščionybė"
2. Karen Armstrong "Biblija. Knygos biografija"
3. Francis S. Collins "Dievo kalba"
Knygas galite įsigyti, paspaudę nuorodas, arba paprašykite, kad paskolinčiau. Atmaskių "aš jau perskaičiau daug visokių knygų apie religiją" negirdžiu.
P. S. Pastaruoju metu nedaug rašau čia, nes daug rašau ir kalbu viešose vietose. Brandinu mintį parašyti išsamiau ir apie Dawkinsą, pranešiu, jeigu tikrai parašysiu.
P. P. S. Minėtosios trys knygos privalomos ir patiems krikščionims.
P. P. P. S. Baigiu, baigiu tą penktąją "Nakties namų" dalį :)

6 komentarai:

  1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš, tiesą sakant, manau, kad jokios knygos nėra privalomos, nes tikėjimas nėra žinios, nemanau, kad kažkas galėtų nuoširdžiai įtikėti perskaitęs Bibliją arba liautis tikėti perskaitęs Dievo iliuziją.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iš dalies sutinku. Įtikėjimas arba atsimetimas paprastai nebūtina taip tiesmukai susijęs su viena ar kita knyga, jos gali tik dar stipriau pakreipti į vieną ar kitą pusę krypstantį žmogų.
    Tačiau religijoje - o tai platesnė sąvoka už tikėjimą - žinių yra labai daug. Viena iš klaidingų Dawkinso prielaidų ir yra įsivaizdavimas, kad religija yra kažkuo priešingai protui ar racionalumui. Taip, ji pripažįsta, kad ne viskas šiame pasaulyje yra racionalu, bet joje yra labai daug faktų, argumentų, loginio samprotavimo teiginių. Ir "privalomos" knygos čia, žinoma, pusiau juokais, bet apskritai domėtis ir gilinti savo tikėjimo ŽINIAS tikinčiam žmogui neabejotinai privaloma.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kada isleis 5 nakties namu knyga ? :) Vasara ar pavasary , ar visai netrukus?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tas tris knygas perskaičius jau nebeabejojama, kad tiesa rašoma biblijoje, o ne korane, vedose ar tripitakoj?
    Tos knygos įtikins, kad _gyvų_žmonių_ deginimas buvo geriausias būdas išgelbėti jų sielas? Fašistai bent jau nunuodydavo prieš degindami...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jeigu tamsta perskaitytumėt, pats žinotumėt, ar abejojama, ar ne, ir nereikėtų kvailų klausimų uždavinėti, būtų galima rimtai šnekėtis.

    AtsakytiPanaikinti