2009 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Knyga: Stephen King "On Writing: Memoir of a Craft"

Privaloma, privaloma, privaloma visiems, norintiems tapti rašytojais, ir skaitantiems angliškai - deja, knyga visiškai neišverčiama, nes svarbiausi jos skyriai nagrinėja anglų kalbos subtilybes. Taip, taip, jeigu norite parašyti knygą, privalote nagrinėti kalbos subtilybes. Ir ne vien metaforas ir tropus, o ir paprasčiausią sintaksę ir gramatiką: Stephenas Kingas, pavyzdžiui, liepia stropiai išbraukyti kiek įmanoma daugiau prieveiksmių (čia angliškai, man atrodo, kad lietuviškai šitas patarimas ne toks aktualus).
Knyga smagi skaityti, draugiškas jos tonas, įdomios autobiografinės dalys. Man patiko ir tokia mandagi kalbėsena, nuolat primenanti "tai AŠ šitaip rašau, ir jei pats esi susiradęs kitokį metodą/įprotį/paprotį ir t.t., laikykis savo, nieko per jėgą nebruku." Didžiausia šios knygos vertybė - platus spektras dalykų, apie kuriuos raginama susimąstyti, prieš rašant ar pradėjus rašyti: jie svarbūs tuo, kad dažnai savaime neateina į galvą, kol kas nors (pvz., Stephenas Kingas) pirštu neparodo.
Kadangi dabar jau pradėjau skaityti gerokai rimtesnes ir solidesnes knygas apie literatūrą, pastebėjau ir tam tikro Stepheno Kingo paviršutiniškumo: pvz., jis liepia rašytojui "sakyti tiesą", o gilesniu, filosofiniu požiūriu literatūra iš esmės savo prigimtimi yra melas (čia supaprastinu, išsamiau - kai pabaigsiu J. Hillis-Millerį). Taigi filosofinės gelmės čia neieškokite. Gal net priešingai - "On Writing" derėtų laikyti atsvara visoms "aukštoms materijoms", kuriomis juk taip pat retsykiais persisotiname. Bet PRIVALOMA, PRIVALOMA, PRIVALOMA visiems esamiems ir būsimiems lietuvių rašytojams, kuriems niekaip neišeina parašyti romano, kuris nebūtų ilgas eilėraštis proza.
Tikrai gaila, kad neišverčiama. Nematau, kas Lietuvoje galėtų parašyti tokio vadovėlio atitikmenį.

3 komentarai:

  1. beje. Suomijoj surijau Hornbį. Ir nusipirkau Bulgakovo "fatal eggs" angliškai.
    Tai va. Ačiū. Užnešiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O mano mama parskraidino iš Montevidėjaus naujausią Hornby'o romaną! Stok į eilę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. that was nice to read this that was really great....that's impress me . for more information regarding Pittsburgh memoir writing, Pittsburgh storytelling, Pittsburgh corporate communication u can visit http://www.jayspeyerer.com/

    AtsakytiPanaikinti